sterowniki plc
Temat: góralskie potrawy
Kuchnia góralska
Choć jest mało wyszukana i raczej ciężka, podziw budzić możne różnorodność potraw, jakie wyczarować można z kilku prostych składników. Najbardziej znane specjały kuchni góralskiej: jako że opiera się w dużej mierze na kapuście i ziemniakach (zwanych często grulami), wśród najpopularniejszych potraw góralskich są różnego rodzaju placki ziemniaczane, bachora czyli jelita nadziewane tartymi...
Źródło: forum.egory.pl/viewtopic.php?t=168
Temat: góralskie potrawy
Tradycyjna kuchnia góralska charakteryzuje się dobrym i niepowtarzalnym smakiem oraz rozmaitymi oryginalnymi nazwami. Kuchnia bazuje przede wszystkim na ziemniakach, oscypku, bundzu oraz na kwaszonej kapuście. Górale przyżądzaja kilka rodzajów klusek z ziemniaków. Ważną tradycją utrzymaną w regionie Zakopanego było kiszenie kapusty (pot. kiscenie). Kapuste układano w beczkach, wyłożonych liśćmi i ugniatało się ją bosymi stopami. Do...
Źródło: forum.egory.pl/viewtopic.php?t=168