sterowniki plc
Temat: nieobecnosc
Uwaga! WAŻNE!
W sprawie posta dr Jeremiasza z dnia 05.04.2010 r. w sprawie spotkania ( zjazdu) Naszych Forumowiczów.
Zobowiązuję sie do załatwienia całej " technicznej" strony tego spotkania.
Zakwaterowanie, wyżywienie, atrakcje turystyczne i obozowe, sposób dojazdu.
Tak >ad hoc< proponuję:
- Rabka Zdrój - standart europejski, ceny przystępne, kuchnia jarska, owocowa + zajęcia rehabilitacyjne + kolonoterapia + sauna
- Wisła - podobnież
- Grzybowo k. Kołobrzegu ( ale NIE ośrodek KADS) - warunki mniej niż europejskie, ale do plaży tylko 100 m, tanio.
- Warszawa - pomieszczenia zborowe, luksusowy prymitywizm, ale zawsze to stolica RP.
- Zatonie - po campie ( wiadomosci na stronie ADS - ów) ryby, grzyby, relaks i fullwypas, który sami sobie stworzymy.
Być może Wilkasy -...
Źródło: oczekiwanie.fora.pl/a/a,40.html
Temat: Edyta Górniak
A ja bardzo lubię nazwę jarosz -to słowiańska nazwa wegetarianina, bardzo miła dla ucha W mojej książce-Kosowska kuchnia jarska nie ma ani jednego przepisu na ryby , że o innych mięsnych nie wspomnę Moja ciotka na jedzenie jarskie(= wegetariańskie) mówi że to rajskie , tez pięknie
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=7244
Temat: linki do gospodarstw
...Dojazd drogą polną. Wioska liczy 22 mieszkańców. Z agroturystyki jest właśnie "Swystowy Sad" i "Kudak". W Kudaku jest bardziej cywilizowanie tzn normalny wielki murowany dom z wynajmowanymi pokojami. Jedzenie normalne. A Swystowy... Bajka! Maja pod wynajem dwie drewniane chaty łemkowskie (wynajmuje się pojedyńcze pokoiki z łazienkami). Kuchania do dyspozycji, gospodyni gotuje na piecy na żywym ogniu (palone drewnem). Kuchnia jarska - niebywała, cudowna, pyszna!!! Jak ktoś nie lubi chodzić po górkach to dla samego jedzonka polecam. A górki - szlaki baaardzo zróżnicowane. My byliśmy z rocznym dzieckiem, a w związku z tym że plecak nosidło się ttalnie nie sprawdziło - chodziliśmy łagodnymi szlakami gdzie spokojnie można paradować z wózkiem. Bardzo bardzo polecam
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=341
Temat: humor z internetu
Jest to mięso czerwone i krwiste, a więc krew wieprza miesza się z waszą kompletnie poniewierając waszą zdolność logicznego myślenia i odczuwania. Mam w domu taką książkę... z lat 20., " Kuchnia jarska"... piszą tam, ze rosół zabija i ma działanie podobne do alkoholu, podnieca i silnie uzależnia
Źródło: f451.pl/forum/viewtopic.php?t=866
Temat: Co Wam sie podoba w Bulgarii?
...wiosną i jesienią. Góry Rodopy i nie tylko, to duże bogactwo różnych ziół leczniczych. Mam w tym kraju sporo przyjaciół i to Oni mi odkryli tajemnice zbierania ziół oraz grzybów. Warto również wspomnieć o dość ciekawej rzece Maricy, wypływającej z Riły. Szkoda tylko, że zima jest wilgotna, ale dla narciarzy są doskonałe miejsca. Bardzo mi odpowiada bogata, jarska kuchnia. W Polsce nawet ukazała się książka "Bałkańska kuchnia jarska", w której są ciekawe przepisy. Jednym z miejsc, które bardzo lubię odwiedzać jest Baczkowski Monastyr. Polecam również wyprawę do wsi Arbanasi, znajdującej się około 4 km od Wielkiego Tyrnowa. Miejsce to jest prawdziwym Skansenem z unikalnymi domkami z XVI - XVIII wieku. Ma się wrażenie, że tam zatrzymał się czas. Arbanasi należy obecnie do zabytków historycznych o znaczeniu narodowym.
Źródło: psko.fora.pl/a/a,89.html
Temat: Ostry sos - chrzanowy*
...łyżki, - mąka - ½ łyżki, - wywar jarzynowy 1/3 litra, - śmietana lub mleko ½ litra, - cytryna, - sól, - zielenina, - cukier. Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn. Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania. Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę. Sos ten można robić także bez śmietany. Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28225
Temat: Rzeczy/produkty dla nas powszechne a które dziwą "norma
O! tego pasternaku to u mnie rośnie całe pole! Do tej pory myślałam, że to dziki chwast A co do starych przepisów, to mam taką książkę: " Kuchnia Jarska" Kosowskiej z 1929r. Jest wydana w 1988 r, wydanie podobno jest identyczne jak to stare (to przedruk fotoofsetowy). Jest tam dużo przepisów z sałatami spod śniegu takimi jak ENDYWIA czy ROSZPONKA, ale są też KARDY i RZEWIEŃ, WĘŻYMORD I SALSEFIA, JAM CHIŃSKI czy CHOROGI JAPOŃSKIE. Jest też fajny rozdział "Higjenie w kuchni" Fajnie to poczytać, ale skąd wziąć węzymord?
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=836
Temat: Konkurs z nagrodami na foto - przepis wegetariański
...I Nagrodę: bon w wysokości 100zł na zakupy w naszej galerii sztuki i rękodzieła. Maesteria to miejsce z atmosferą, spotkaj się z nami. www.maesteria.com 2 nagroda - bon na 50zl na zakupy w galerii internetowej www.silverjoy.pl - autorska biżuteria artystyczna Kasi Sosnowskiej - szlachetne kamienie zakute w srebro, wzory etnicznie i inspirowane naturą. Ciesz się pięknem! Trzecia nagroda, ufundowana przez servis vegie.pl - książka "Kosowska Kuchnia Jarska", z roku - uwaga uwaga - 1929. Tak, to jest prawdziwy kawałek historii wegetarianizmu w Polsce. Jest to, niestety, kopia. 474 strony. Zapraszamy, więcej szczegółów na www.konkurs.vegie.pl
Źródło: forum-muzyczne.net/index.php?showtopic=97407
Temat: Ryż z jabłkami
...sparzyć, dać do formy, zalać wodą do poziomu ryżu. Dodać masło, cukru do smaku i odrobinę soli. Nakryć i od czasu do czasu wstrząsać formą, aż się ryż na miękko ugotuje (do 2 godz.). Jabłka poszatkować, wymieszać z ryżem i dać do formy masłem wysmarowanej, posypanej bułką, po czym upiec w gorącym piecyku. Można go tak samo podawać z innymi świeżymi owocami, jak: czereśnie, morele, śliwki itp. Oryginał przepisu pochodzi z "Kosowska kuchnia jarska" 1928 rok ., R. Tarnawska i dr A. Tarnawski
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28269
Temat: Sernik pomarańczowy na spodzie z płatków owsianych
inspirowany Kuchnią Jarską tortownicę 25 cm posmarować masłem/ olejem, spód przykryć papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Na patelni rozpuścić: 130 g masła, dodać 120 g płatków owsianych i 100 g pokruszonych maslanych ciastek. Wymieszać dokłądnie, wsypać 2 łyzki brązowego cukru, wymieszać ponownie. Mase przełożyć do formy. Dobrze by było, żeby boki tortownicy też były wyłożone masą Wstawić do lodówki na 15 minut,...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=17495
Temat: Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową
Przepis pochodzi z książki ' Kuchnia Jarska', tyle że ja go maksymalnie uprościłam oraz przerobiłam na wersję wegańską i wyszło niezłe. Polecam, bo jest szybkie. Składniki ciasto: 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki (ja zawsze dodaję trochę pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka sojowego / ryżowego itp 1 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=7787
Temat: Kuchnie świata - mała encyklopedia
...się tutaj wiele jezior oraz dolny bieg rzeki Jangcy. Cały region poprzecinany jest siecią rzek, kanałów i potoków, które dostarczają ogromnej liczby ryb, a także krabów i krewetek. Specjalnością tego regionu są dania ze świeżych ryb i skorupiaków. Mieszkańcy tego regionu lubią potrawy słodkie: duże grudki nie rafinowanego cukru dodaje się do dań z wieprzowiny, szynki, a nawet potraw z ryb. Na południu dużą popularnością cieszy się kuchnia jarska. Szczególnie wyrafinowane są dania, które mają naśladować potrawy mięsne lub rybne. Kuchnia Seczułańska. Kuchnia zachodu. Obszar odkryty w II wieku p.n.e. - jeden z najbogatszych regionów Chin pod względem żyznej ziemi, a co za tym idzie obfitych plonów ryżu, pszenicy, kukurydzy, bawełny, a także jedwabiu i owoców. Regionalna kuchnia seczułańska jest bardzo pikantna. Potrawy przyprawia się ostrą papryką....
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11980
Temat: Soja i co dalej ? Pomóżcie prosze !
...przez maszynke. Dodac surowe 1-2 jajka, lyzke tluszczu, pieprz, sól, 2 lyzki wody i lyzeczke rozparzonej cebuli. Wymieszać, formowac kotlety i smazyc. Podawac z ostrymi sosami. 2. Pasta sojowa. Ugotowana soje zemlec przez maszynke razem z jajkiem na twardo, a potem ucierac z przyprawami do smaku (sól, pieprz, papryka) oraz paru lyzkami pasty pomidorowej. Podawac jako paste do pieczywa. 3. Soja z pieczarkami lub swiezymi grzybami - M. Grodecka "Polska kuchnia jarska". 1 szklanka soi, 10 dkg pieczarek, 2 srednie cebule, 2 lyzki oleju sojowego, sól, pieprz. Soje ugotowac, nie odcedzac. Pieczarki oczyscic, umyc, pokroić w talarki, dodac cebule pokrajana w kostke, podlac woda, udusic do miekkosci. Przyprawic sola i pieprzem do smaku. Soje wymieszać z uduszonymi pieczarkami, dodac olej. Podawac z ryzem lub kasza. 4. Kotlety z soi w sosie wloskim - M. Szyc "Gdy nie wiesz co gotowac", str....
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=23254